+ 0 -
ADA



سیمای اقتصادی شهرستان هرسین

 وجود دو راهه نور آباد به هرسین و برقراری ارتباط عمده استانهائی از کشور در آینده در این مسیر و نیز قرار گیری در مسیربزرگراه کربلا در محور بیستون افزون بر تأثیرات مثبت اقتصادی و انتقال فرهنگی ، شهرستان هرسین را در موقعیت برتر و استراتژیکی قرارداده است.

اراضی مستعد کشاورزی علی الخصوص زمینهای بخش بیستون و به نتیجه رسیدن پروژه های آب و خاک چمچمال در آینده و ارتباط آن در امر کشاورزی آن منطقه و تحولاتی که ایجاد خواهد نمود ، بهره برداری ازمنابع آب رودخانه های دینور آب و گاماسیاب و سرابها و برنامه ریزی مطلوب برای استفاده بهینه از آب این سرابها و رودخانه ها برای امر کشاورزی ، بازدید گردشگران داخلی و خارجی و ساماندهی بهتر صنعت توریسم و نیز رونق صنایع دستی بویژه گلیم هرسین که از آثار زیبای هنری مردم دیار هرسین است ، از مهمترین  قابلیتها ، استعداد ها و ظرفیتها و نقاط قوت شهرستان هرسین به حساب می آیند. 

 

 

کشاورزی

کل سطح اراضی زیر کشت شهرستان هرسین برابر با 39.4 هزار هکتار می باشد. که37.9هزار هکتار آن( برابر با 96درصد) آن را اراضی زراعی و1.5 هزار هکتار(برابر با 4 درصد )آن را اراضی باغی تشکیل می دهند. از مجموع اراضی زراعی شهرستان 68 درصد به صورت دیم و 32 درصد به صورت آبی کشت می شوند.

مهمترین محصولات زراعی تولیدی این در سال 1397 شهرستان شامل گندم(35 هزارتن)، جو (11 هزار تن)، ذرت (10 هزار تن) و نخود(4 هزار تن) می باشد. محصولات باغی اصلی این شهرستان شامل گردو(925 تن)، هلو(3178تن)، شلیل(2700 تن) و انگور(1800 تن) است. شایان ذکر است ضریب مکانیزاسون در این شهرستان برابر با 2.36 اسب بخار در هکتار است.

 میزان تولید گوشت قرمز در این شهرستان برابر با 3391 تن و میزان تولید شیر برابر با 14090 می باشد. میزان تولید گوشت مرغ برابر با 6185 و میزان تولید تخم مرغ برابر با 500 تن است. شهرستان هرسین دارای تولید سالانه 238 تن عسل و 150 تن ماهی سردابی در سال 1397 بوده است.

 

صنعت و معدن

در سال 1394 تعداد واحدهای صنعتی به بهره برداری رسیده این شهرستان برابر 69 واحد می باشد که 7.2درصد واحدهای صنعتی استان را شامل می شود. رتبه صنعتی شهرستان در استان 2 و میزان سرمایه گذاری صورت گرفته 10662 میلیارد ریال می باشد. در این خصوص رتبه 2 را در جذب سرمایه گذاری صنعتی در استان کسب نموده است.

از صنایع مستقر در شهرستان هرسین می توان به کارخانه کرپ ناز، دو کارخانه پتروشیمی کرمانشاه و اوره و آمونیاک، مجتمع جهان فولاد غرب، شیر بیستون و قند بیستون و .... اشاره نمود.

در استان کرمانشاه بر اساس سرشماری کارگاهی سال 1391 تعداد 218 واحد صنعتی10 نفر کارکن و بیشتر وجود داشته که از این تعداد، 5 واحد آن (که برابر با سهم 2.3 درصدی است) سهم شهرستان هرسین می باشد.

 

میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

شهرستان هرسین دارای آثار تاریخی متعدد با ثبت جهانی و ثبت ملی است و با توجه به سراب ها، دشت های حاصلخیز، کوه های سرافراز و...  دارای پتانسیل بالایی در حوزه گردشگری است. این شهرستان دارای سابقه طولانی در حوزه دست بافته ها بالاخص گلیم است، که همت مردم و پیگیری مسئولین منجر شد، گلیم هرسین به ثبت ملی رسیده واین شهرستان به عنوان شهرستان گلیم معرفی گردد. وضعیت شهرستان هرسین از نظر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در سال 1397 به شرح جدول ذیل می باشد:

ردیف

شرح

توضیحات

1

میزان تولید صنایع دستی شهرستان

6500تخته گلیم (بیش از 10000متر مربع)،3 کارگاه لعاب روی سفال( در شهر هرسین، روستای چغاسفید و تمرگ)، یک کارگاه تولید چرم در الیاسوند سفلی

 

2

میزان سطح اشتغال

5100نفر

 

3

آمار کارگاه های تولیدی

40عدد

415نفر اشتغال

 

4

آمار مراکز ثبت شده تاریخی

195 آثار تاریخی که ثبت ملی شده اند و کتیبه داریوش که ثبت جهانی شده است.

 

5

آمار مراکز گردشگری

هتل لاله بیستون

10نفر اشتغال

شهرستان هرسین فاقد واحدهای پذیرایی است.

6

روستاهای هدف گردشگری

روستای هدف گردشگری شهرستان هرسین، روستای نجوبران می باشد. روستاهای برناج، چشمه سهراب و سراب بادیه ظرفیت تبدیل شدن به روستاهای هدف گردشگری را دارند. شایان ذکر است سراب هرسین، سراب بیستون، پارک جنگلی بیستون و گاماسیاب از مناطق نمونه گردشگری این شهرستان به شمار می آیند.

7

پتانسیل های اشتغالزای قابل سرمایه گذاری بخش صنایع دستی و گردشگری شهرستان

صنایع دستی: کارگاه های نخ ریسی، توسعه کاربری های جدید از گلیم هرسین در ساخت مبل، کفش، کیف، کلاسور، رومیزی و ...

گردشگری: ایجاد مراکز اقامتی و پذیرایی، بومگردی، دفتر خدمات سفر، مجتمع های گردشگری

 مهمترین آثار تاریخی این شهرستان شامل: سنگ‌نبشته بیستون، سنگ بلاش، مجسمه هرکول،گوردخمه‌های اسحاق‌وند، قلعه هرسین، حوض ساعت، تاق سنگی، فراتاش، قلعه دزبر، دخمه شمس آباد، قلعه سرماج، تخت شیرین، دیوار ساسانی، پل خسرو، بنای ساسانی و سرستون‌های بیستون و...

مهمترین جاذبه های گردشگری طبیعی شامل: سراب بیستون، غار شکارچیان، غار مرآفتاب، غار چشمه سهراب، سراب هرسین، چشمه گرماب هرسین، روستای نجوبران، روستای برناج، روستای چشمه سهراب و ...

 

 اشتغال و بیکاری

 

  اشتغال يکي از مهم­ترين و تأثيرگذارترين عوامل اقتصادي و اجتماعي محسوب مي­ شود، که تأثير آشکار و ملموسي بر سطح توسعه يافتگي و رفاه جوامع دارد و بیکاری به عنوان یکی از پدیده مخرب داری پیامدهای منفی در حوزه های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و ... است. نرخ بیکاری این شهرستان هرسین طی سال های 1395-1390 به شرح جدول ذیل می باشد. 

 نرخ بیکاری شهرستان هرسین طی سال های 1395-1390

                                                  سال

شـــــاخص

1390

1395

نرخ بیکاری

24.6

29.7

 همانطور که مشاهده می شود، نرخ بیکاری این شهرستان در طی دوره 1395-1390 دارای تغییرات 5.1 درصدی است. این که این تغییرات در سطح استان برابر با 6.3 درصد می باشد.